Yönetici / 2020-01-03

Aynı marka ve model ürünün farklı fiyatlara satıldığına şahit oluyoruz. Peki bu fark nereden kaynaklanıyor?

Teknoloji harcamalarımızın bütçemizdeki payı her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca satın alacağımız ürüne karar verdikten sonra daha hesaplı satın alabileceğimiz mağaza ve internet sitelerinde fiyat araştırmasına girişiyoruz. Bazen bir cihazın satış fiyatının 500 TL'ye kadar geniş bir fiyat bandında olduğuna şahit oluyoruz. Peki bu fark nereden kaynaklanıyor.

İnternette sahte ürün satışı yapan dolandırıcıları bir kenara koyalım ve orijinal cihazları farklı fiyatlara satan mağazalara bakalım. Bir akıllı telefonu ele alalım, bu akıllı telefonun ülkemizde bir distribütörü yani üretici firmanın resmi dağıtıcısı varsa bu cihaz için sunulan servis hizmeti, satış ve dağıtım maliyetleri ve pazarlama gibi maliyetlerİ bu distribütör üstleniyor. Marka gerektiğinde cihazı sıfırıyla değiştirme garantisini de sunmaktadır. Aynı akıllı telefon yurt dışından ithalat yoluyla ülkemize getirilip ve distribütörden bağımsız olarak satılabilmektedir. Buna nasıl izin veriliyor diye soracak olursanız, serbest piyasa ekonomisinde buna engel bir kanun olmadığını belirtelim.

Distribütörün aksine minimum maliyetle cihazı satışa sunan ithalatçı firmanın giderleri daha düşük olduğundan daha uygun fiyata satış yapabilmektedir. Bu cihazlar da garanti kapsamındadır ancak bu garantiden marka değil ithalatçı firma sorumludur. İthalatçı garantili bir cihaz satın aldınız ve sorunla karşılaştınız, bu durumda muhatabınız ithalatçı firma olacaktır. Birçok markanın yetkili servisinde ithalatçı garantili cihazlar için hizmet verilmemektedir. Distribütörlerin sattıkları cihazların seri numaraları marka tarafında kayıtlı olduğundan üretim hatası vb. bir durumda garanti kapsamında servis sunulmaktadır. İthalatçı garantili ürünlerde sunulan garantinin kısıtlı olduğu ise bilinen bir gerçek.

 

Özetle ithalatçı firmaların getirdiği cihazları ucuza alırken risk de alıyorsunuz, daha az ödeyerek kısıtlı bir garanti ve servisten yararlanıyorsunuz. Eğer bu riski göze alıyorsanız bu cihazları tercih edebilirsiniz. Eğer risk almak istemiyor ve markanın güvencesinde cihaz almak istiyorsanız distribütör garantili cihaz tercih etmeniz de fayda var. Bazı elektronik marketler sadece distribütör garantili cihaz satışı yapmaktadır. Satın almadan önce distribütör mü yoksa ithalatçı firma ürünü mü aldığınızı mutlaka sorun ve tercihinizi bu bilgiler ışığında yapın.

 

Alıntıdır . www.sabahgazetesi.com